Bahan A
- 2 ketul paha ayam
- 4 sudu makan tepung serba guna
- 1 sudu teh serbuk lada putih
- 1 cawan minyak masak
Bahan B (untuk sos lada hitam)
- ½ labu bawang besar (dipotong dadu)
- 1 ulas bawang putih dicincang
- 2 sudu makan lada hitam dikisar
- 1 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan kicap
- 1 air rubusan tulang ayam
- 1 suduh teh tepung jagung
- Garam dan sedikit gula
- Minyakbagi menumis
Cara membuat
- Bersihkan dan buang tulang ayam daripada daging paha
- Perap ayam dengan serbuk lada putih beberapa jam
- Selutkan ayam dengan tepung serbaguna
- Panaskan minyak dan gorengkan ayam yang diperap sehingga masak
- Susunkan semua bahan di dalam pinggan dan siramkan dengan lada hitam.
Cara membuat sos lada hitam
- Tumis bawang merah dan bawang putih
- Masukkan air rebusan tulang ayam
- Apabila sudah pekat masukkan sos tomato , lada hitam, kicap dan bancuhan tepung jagung
- Kacau sehingga sebati dan masak mengikut kepekatan sos yang dikehendaki . masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Hidangkan dengan chiken chop.
No comments:
Post a Comment