....doa istikharah.....

"Ya Allah, aku memohon petunjuk kebaikan kepada-Mu dengan ilmu-Mu. Aku memohon kekuatan dengan kekuatan-Mu. Ya Allah, seandainya Engkau tahu bahwa masalah ini baik untukku dalam agamaku, kehidupanku dan jalan hidupku, jadikanlah untukku dan mudahkanlah bagi dan berkahilah aku di dalam masalah ini. Namun jika Engkau tahu bahwa masalah ini buruk untukku, agamakku dan jalan hidupku, jauhkan aku darinya dan jauhkan masalah itu dari ku. Tetapkanlah bagiku kebaikan dimana pun kebaikan itu berada dan ridhailah aku dengan kebaikan itu."

Tuesday, November 4, 2014

P E R I S T I W A 10 Muharram

sedikit perkongsian walaupun dah berlalu 10 Muharram, 10 Muharram ini terlalu banyak peristiwa yang terjadi pada 10 Muharram, Baru lepas dengar siaran ulangan ikim.fm tentang ada apa dengan 10 muharram

1. ada perawi mengatakan bahawa 10 Muharrram adalah hari manusia di ciptakan. hari jadi manusia bukan Nabi Muhammad SAW

2. 10 Muharram - hari Firaun membebaskan manusia. Maka orang yahudi berpuasa pada hari itu. memandangkan kita umat islam juga merupakan umat Nabi Musa, maka Rasulullah bersabda ; kita sebagai umat islam, lagilah kena berpuasa pada pada 10 Muharram. tetapi untuk membezakan amalan kita dengan orang yahudi, maka kita akan berpuasa pada 9 & 10 Muharram atau 10 & 11 Muharram.

3. 10 Muharram juga hari Allah lepaskan Nabi Yunus dari mulut ikan Nun. Setelah nabi Yunus berputus asa daripada umatnya. Jadi dalam soal berdakwah, tidak boleh berputus asa.


No comments:

nama ku

NORSUTRIANA
NNaif
OOportunis
RRamah
SSuci
UUntung
TTulus
RRealistik
IIkhlas
AAmanah
NNaif
AAlim
Apa ada pada nama?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pengunjung yang baik

kalimah mulia

kalimah mulia

aquarium