....doa istikharah.....

"Ya Allah, aku memohon petunjuk kebaikan kepada-Mu dengan ilmu-Mu. Aku memohon kekuatan dengan kekuatan-Mu. Ya Allah, seandainya Engkau tahu bahwa masalah ini baik untukku dalam agamaku, kehidupanku dan jalan hidupku, jadikanlah untukku dan mudahkanlah bagi dan berkahilah aku di dalam masalah ini. Namun jika Engkau tahu bahwa masalah ini buruk untukku, agamakku dan jalan hidupku, jauhkan aku darinya dan jauhkan masalah itu dari ku. Tetapkanlah bagiku kebaikan dimana pun kebaikan itu berada dan ridhailah aku dengan kebaikan itu."

Thursday, March 31, 2011

TM HEWI "Mutiara Srikandi" besama Yang Bhg. Datin Zainah Binti Mokhtar

sedikit perkongsian buat mu yang bergelar wanita seperti ana.. sesungguhnya segala yang baik itu datangnya dari Allah SWT.

Tarikh ; 25/3/2011(jumaat)
Dewan Al-Ghazali MSI
Tajuk : “wanita cantik, Anggun & Bergaya”
Doa  - nor azlinda binti amin
Bersama Y Bhg. Datin Dr. Zainah Bt mokhtar 
-          Perunding Awet Muda & Pendekatan Holistik
-          Pendekatan bersepadu sains dan budaya melayu berlandaskan Islam
-          1991 – doctor
-          Graduate USM
-          Berpengalaman dalam menyampaikan taklimat2 kesihatan holistic (bidang kulit)
-          Penulis buku “awet muda”
Muqaddimah : oleh ustazah Naemah Binti Hamzah
Perkongsian dengan Datin
-          Kecantikan dalam dan luar focus
-          Apa istilah cantik?: bergantung pada diri masing2 nak mendefinisikannya. Dan bergantung pada bangsa tertentu. Ada mengatakan telinga makin panjang ia cantik, orang iban.  Ada juga sesetengah mengatakan yang gemuk itu cantik.
-          Pada istilah, “dari Abdullah bin amr al-ash r.a rasulullah bersabda: “dunia adalah suatu kesenangan dan sebaik-baik kesenangan adalah wanita yang soleha”. (hr muslim)
-          Rahisianya kena jaga DNA. Sleep rules, mind rules, food rules, water, supplement, happiness, exersice rules... jika berlaku kesilapan dalam DNA, ia akan membentuk lain.
-          6 month followup untuk kurus cth program yg dilaksanakan..
-          Sel2 menua pada umur 30 an.. biological age.. rahsia kat dalam jika anda nak muda. Cth umur 80 tahun tapi sell dalam badan macam umur 40 tahun.
-          Apakah tujuan hidup? “az-zariyat:56”.. jadi hebat mcam mna pun tetap puncak adalah Redha Allah SWT.
-          “Hidup di dunia ini adalah satu daripada peringkat perjalanan menuju Allah dan badan ini adalah kenderaan bagi perjalanan itu”. Imam al-ghazali
-            Jadikan badan kita sebagai modal kita ke akhirat sama ada ke kanan atau kiri(neraka).. mulut tak sama dengan hati???
-          “fushsilat 41:53).. kenal tak ciptaan pencipta kita? Jika nak kenal
-          Bagaimana sel kulit terbentuk?
-          DNA terletak kat mana dalam badan?  
Alam sedar dan separuh sedar.. pendengaran, penglihatan dan jiwamu akan dipertanggungjawab.. agak2 kenapa?
Jiwa – apabila jiwa memilih semua akan ikut.. jadi niat  kena betul2.
Energy is you choose your thought intellectual mind.... your thoughts cause your fellings(emotional mind), cause your – actions which cause.. Conditions, Circumtances, Environtment, Results)
Sub Consensuses mind – akan terima benda yang tanpa ragu2. Kerana Allah itu maha kaya dan maha berkuasa. Cantik bila jadi idola... sub ni kan ambil dan membawa kita
Cadangan automatic.. think positive in mind, kesimpulan “kena jaga kata2”
Kecantikan menurut “syed qutb”
Hokum tarikan “low of attraction”- minta kat Allah.
-          “saya menarik ke dalam kehidupan saya apa sahaja perkara yang saya berikan sepenuh perhatian, tenaga, dan focus, sama ada positif atau negative”
-          Positif menarik positif ‘apa yang anda berikan, anda akan menermanya kembali.
-          Lebih banyak anda beri lebih bnyak anda dapat.
LOVE – “semakin gembira semakin cantik anda kelihatan” rahsia kecantilkan, letak pada , cth belajar biar sebabnya  dengan kasih sayang.. rasa sayangg nak belajar. Buat sesuatu dengan perasaan suka.
“berilah kasih saying maka kalia n akan mendapat kasih saying dan memaafkanlah maka kalian akan mendapat kemaafan” hr ahmad bukhari:sahih
Hadith rasulullah saw
“sesungguhnya Allah SWT berfirman, aku akan mengikut prasangka hambaKu dan aku akan sentiasa menyertainya apabila mereka berdoa kepadaku”
Perintah dan larangan
Betis kurang 33cm, kemungkinan kena strok mudah.
Lemak dari perut ke jantung... strock
Idola ku rasulullah
-          Akhlak rasulullah “rendah hati, pemalu dan menampal pakaian yang sudah koyak”
-          Dll
Fatimah Zahrah
-          Puteri rasulullah..
-          Mempunyai sifat2 Ayahnya(Rasulullah)
Napoleon Hill
-          Apa yang kita rasa, itu yang kita dapat
-          Apa2 dalam kehidupan dari minda dahulu.
Stress management
-          Bila tinggi, kositol akan tinggi (hormon) kesan2
-          System otak dan badan
-          Protein
-          Kesan pada otak dan badan:-
-          Kulit akan kendur, sakit
-          Kollagen & elastin – kulit, sendi tulang dan otot.
-          Pelupa- kesan pada system saraf.
-          Penurunan system immunity (sakit pinggan, selesma, demam)
-          Metabolisme lemak-tinggi
-          Rambut gugur. Kuat makan klu over stress tak lalu
-          Air dalam badan-tekanan darah tinggi. Kena jga waktu tido
You want to talk about stress? You should see stress on the seams of these jeans! Jadilah pemaaf, stress akan kurang.
Tido lepas isyak seperti rasulullah dan bangun Awal.. sell badan baik pulih after isyak – 3am.
Sell repare : kena rehat. Melatonin (hormone awet muda) x keluar jika ada cahaya... kena tido gelap2, mula dengan cuba..... psikologikal repare cantik bila focus.. tahajudlah ubatnya. Solat zikir tafaqur-rahsiahnya.  
2:168, wahai manusia, makanlah apa yang dibumi, yang halal dan baik.
Punca penyakit adalah dari perut
3 minggu sekali makan daging kambing/lembu..
Tak makan gandum yang halus.
Pemakanan yang baik dapat menghalang  – sakit jantung, kencing manis, kanser, sakit sendi, jerawat, cth : beans liguenus,
Senaman yang baik
-          Seperti berjalannya Rasulullah SAW.
“rasulullah SAW apabila beliau berjalan, beliau berjalan dengan cepat seakan2 beliau turun ke tanah yang rendah”
Cinta tanpa sebab untuk Allah dan Rasulullah SAW
Penjagaan kulit
Beta wave – CEO dalam badan, ubun2 tempat sujud.
Nasihat Rasulullah “firman Allah – negeri akhirat itu, kami sediakan bagi orang2 yang tidak menuntut kemegahan dan tidak berbuat kerosakan di muka bumi, dan akibat yang baik adalah bagi orang2 yang bertaqwa”
Pakai sunblock-cream UV, steroid cream.. aple sider, bagi menginginkan wajah yang cerah, namun tidak dapat disangkal kemujaraban wuduk boleh memberi cahaya pada wajah seseorang. cubalah
Jangan tanam perasaan kecewa.. tapi sebaliknya bertawakkal itu lebih baik.
Wujud hitam2 seperti lebab pada kulit wajah dan badan, kena cari punca, kulit kehitaman... salah satu punca adalah kegemukan, maka untuk tangani masalah  berusaha jadi kurus.
“duk bayangkan orang yang tak disuka, bayangkan kita baik dengan dia.. become new somebody. Hadiahkan fatihah pada orang yang kita tak suka.






No comments:

nama ku

NORSUTRIANA
NNaif
OOportunis
RRamah
SSuci
UUntung
TTulus
RRealistik
IIkhlas
AAmanah
NNaif
AAlim
Apa ada pada nama?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pengunjung yang baik

kalimah mulia

kalimah mulia

aquarium