....doa istikharah.....

"Ya Allah, aku memohon petunjuk kebaikan kepada-Mu dengan ilmu-Mu. Aku memohon kekuatan dengan kekuatan-Mu. Ya Allah, seandainya Engkau tahu bahwa masalah ini baik untukku dalam agamaku, kehidupanku dan jalan hidupku, jadikanlah untukku dan mudahkanlah bagi dan berkahilah aku di dalam masalah ini. Namun jika Engkau tahu bahwa masalah ini buruk untukku, agamakku dan jalan hidupku, jauhkan aku darinya dan jauhkan masalah itu dari ku. Tetapkanlah bagiku kebaikan dimana pun kebaikan itu berada dan ridhailah aku dengan kebaikan itu."

Tuesday, January 4, 2011

em macam2..

assalamualaikum, alhamdulillah bersyukur kehadrat Illahi dengan limpahan kurnia iman dan Islam, ana diberi peluang untuk mencoret lagi di blog ini.


cuti sem ini amat bermakna, walaupun kawan2, teman2, shbt2 ada yang kerja sambilan, duduk rumah je, jalan2 cuti2 bersama family.. tapi berbeza dengan diriku dan shbt2 keluarga ku..


syukur Alhamdulillah kerana Allah telah memilih diriku untuk mengisi masa lapang di waktu cuti sem ini untuk bersama-sama mencari pengalaman yang sangat bermakna dalam hidup, terutama bergelar sebagai mahasiswa. 

jika difikirkan semula, ana hanya 3 tahun sahaja berada dalam kampus, "apa yang boleh ana dapat dalam masa 3 tahun? dan apa yang akan ana sumbangkan pada universiti? nilah impian ana semasa berada di bangku sekolah lagi. 

sebelum tu nak konsi dulu mesej adik usrah ana "tangisilah segala dosa, ia kan menjadi syafaat di akhirat nanti.. usah berputus asa dgn banyaknya dosa. sebanyak mana pun dosa akan diampunkanNya.. asalkan kau menyerah & berjuang keranaNya.. iringlah kejahatan itu dengan kebaikan.. ia akan menghapuskan segala dosa.. menyesallah di atas keterlanjuranmu.. jgn diulangi lagi apa yang telah dilakukan, beristiqamahlah dengan  kebaikan.. muhasabalah selalu setelah dilakukan.. kerana Allah Maha Penerima Taubat..."

subhanaullah kata2 yang sungguh memberi motivasi khusus kepada kita insan yang sering melakukan kesilapan. 

bersambung..

No comments:

nama ku

NORSUTRIANA
NNaif
OOportunis
RRamah
SSuci
UUntung
TTulus
RRealistik
IIkhlas
AAmanah
NNaif
AAlim
Apa ada pada nama?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pengunjung yang baik

kalimah mulia

kalimah mulia

aquarium