....doa istikharah.....

"Ya Allah, aku memohon petunjuk kebaikan kepada-Mu dengan ilmu-Mu. Aku memohon kekuatan dengan kekuatan-Mu. Ya Allah, seandainya Engkau tahu bahwa masalah ini baik untukku dalam agamaku, kehidupanku dan jalan hidupku, jadikanlah untukku dan mudahkanlah bagi dan berkahilah aku di dalam masalah ini. Namun jika Engkau tahu bahwa masalah ini buruk untukku, agamakku dan jalan hidupku, jauhkan aku darinya dan jauhkan masalah itu dari ku. Tetapkanlah bagiku kebaikan dimana pun kebaikan itu berada dan ridhailah aku dengan kebaikan itu."

Thursday, February 4, 2010

hati yang bersih"pandangan mata selalu tersalah
pandangan hati itu yg betul jika hati itu bersih"

hati hitam yang dipenuhi dengan maksiat kepada Allah, pelbagai benda tidak dapat dilakukan dengan terbaik, hatta untuk menghafalpun telalu sukar...

ya Allah hanya kepadaMu keampunan yg kuharapkan.. kau sucilahkanlah hati ini yang telah melakukan masiat dengan tidak menjaga nikmat pancaindera yang kau berikan. rupa-rupanya Allah juga telah menganugerahkan setiap hambanya 23 potensi dalam diri. hanya yang mampu mengkaji dan meneliti akan menemui apakah 23 potensi yang tersirat dalam dir. subhanaullah..maha Suci Allah...

berbalik kepada soal hati, "jika baik hati itu, maka baiklah seseorang itu" jadi jaga lah hati jgn dikotori, kerana nak mensucikan hati tidak semudah membasuh pinggan yang berminyak.

hidupkan lah hati dengan amalan zikrullah, bertahmid, bertasbih... semoga sahaja ia mendapat tempat disisi Allah SWT untuk menetap di syurga Firdausi-Nya..

hati yang goyah umpama lalang,
hati yang bersih umpama bintang,
jaga lah hati wahai pejuang
semoga menjadi insan cemerlang

No comments:

nama ku

NORSUTRIANA
NNaif
OOportunis
RRamah
SSuci
UUntung
TTulus
RRealistik
IIkhlas
AAmanah
NNaif
AAlim
Apa ada pada nama?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pengunjung yang baik

kalimah mulia

kalimah mulia

aquarium